Geen brommers, maar ooievaarbaby’s kiek’n in de Ermer dorpskroeg

9 mei 2018
Geen brommers, maar ooievaarbaby’s kiek’n in de Ermer dorpskroeg

Café de Holtenploeg in Erm heeft komend weekeinde een heel bijzondere activiteit. De ‘dorpsooievaar’ gaat bevallen en dat wordt groots gevierd.

Bianca Assen (49), jij werkt bij De Holtenploeg. Vertel: om welke ooievaar gaat het?

,,De paal staat bij mijn broer Dirk in Sleen in de tuin. Twee jaar geleden heeft hij hem neergezet. Meteen kwam er een ooievaar op. Vorig jaar heeft hij er, uit pure nieuwsgierigheid,een camera op gezet. Daarvan hebben we een berichtje op dorpswebsite Sleenweb gezet. Sindsdien worden de beelden heel veel bekeken. Omdat iedereen weet dat hij bij mijn broer staat stuurt iedereen me mailtjes. Alleen maar leuke reacties.”

 

En toen dacht jij: hier moeten we met de kroeg iets mee?

,,Ja, wij zijn wel van de gekke dingen. En ik heb al een tijdje een klein computerschermpje achter de bar staan. Daar volgen we de ooievaar de hele dag op. Er ontstaan zoveel gesprekken door, dat is heel grappig. Het leukste moment? Ja, bij het paren hè? Dat is heel grappig om te zien, het zijn net mensen. Iedereen wil ook weten wanneer de eieren uitkomen. Bij ooievaars kun je dat heel precies uitrekenen.”

Hoe zit dat dan?

,,Wij weten wanneer de eieren zijn gelegd. 33 dagen erna komen ze uit. Op 11 mei is als het goed is de eerste aan de beurt. De andere drie eieren komen steeds een dag later. Mijn broer heeft zich helemaal ingelezen over ooievaars.”

Wat gaan jullie precies doen?

,,Komend weekend bekijken we de ooievaar het hele weekend op groot scherm. Als alles goed gaat komt er dus per dag eentje uit. Bij iedere geboorte delen we beschuit met muisjes uit.”

Wat verwacht je ervan?

,,Ik hoop dat het gezellig wordt. De vaste kring komt sowieso. Een live-geboorte zou natuurlijk mooi zijn. Vorig jaar zag ik dat op mijn telefoon, dat is zo leuk om te zien. Het is toch grappig, zo’n klein beessie. Iedereen doet er een beetje lacherig over, maar toch vindt iedereen het leuk.”

Heeft jullie dorpsooievaar inmiddels een naam? En hoe zit het met de baby’s?

,,Nee, nog niet. Maar daar kan ik misschien wel wat mee dit weekend.”

 

Dagblad van het Noorden

7 mei

Leonie Sinnema Drenthe

Copyright © 2014,  ERM.NU. Alle rechten voorbehouden.