Politiehonden Vereniging ‘De Trouwe vriend Erm’

20 oktober 2016
Politiehonden Vereniging ‘De Trouwe vriend Erm’

Voor Erm.nu brengen Meine en ik eens een bezoekje aan de Politiehonden Vereniging ‘De Trouwe Vriend Erm’. Veel mensen weten misschien niet eens van het bestaan af. politiehonden-4De Trouwe Vriend Erm is een van de tien Drentse Politiehondenverenigingen, deze zijn aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging kortweg de KNPV. De Trouwe Vriend Erm is opgericht in november 1964 in Nieuw Amsterdam en heeft een oefenterrein in de Loodjesbergen. Elke woensdag en zaterdag is er een training, woensdag van 18 tot 21 uur en zaterdags van 13 tot 17 uur. Op deze woensdag fietsen we rond de klok van zessen richting Loodjesbergen en ik vraag me af hoe dat zal gaan vanavond want het is immers zo donker. Maar de zon is nog niet onder als we bij het clubgebouw arriveren. Een leuk onderkomen midden in het bos compleet met kantine. We worden hartelijk welkom geheten en krijgen direct een kop koffie aangeboden met gebak! Want afgelopen zaterdag is een hond van een van de leden geslaagd voor het ‘examen’ en dan wordt er op gebak getrakteerd! Er heerst een gemoedelijke sfeer en wij vertellen dat wij van de website Erm.nu komen om eens hier in de ‘keuken’ te kijken, dat wordt gewaardeerd. Na de koffie is het tijd voor de training en nu wordt het ook al schemerig, maar geen probleem, er staan een aantal bouwlampen op een paal. Men beschikt over een eigen stroomvoorziening door middel van een aggregaat.
politiehonden-8Voor deze opleiding worden meestal honden genomen van het ras de Mechelse Herder of een kruising ervan. De hond begint al op zeer jonge leeftijd met de training. Als pub van twaalf weken komt hij al op ‘snuffelstage’ en na een cursus van ongeveer drie jaar kan hij dan examen afleggen. Bij een goed resultaat krijgt de hond een certificaat en mag hij dienst doen als politiehond. Maar een politiehond wordt je niet zomaar, hij moet ruim twintig commando’s feilloos kunnen uitvoeren. Ik zal de belangrijkste op een rijtje zetten. Waar het meestal mee begint: de hond moet goed kunnen volgen, hetzij aangelijnd, onaangelijnd of op de fiets. Het blijven liggen: de hond moet 3 minuten met volle aandacht voor zijn omgeving blijven liggen. Het weigeren van aangeboden en toegeworpen voedsel: de hond ligt of staat en mag zich niet van zijn plaats verwijderen en geen angst tonen voor het hem aangeboden of toegeworpen voedsel. Het stil zijn: de hond ligt of staat naast zijn begeleider en mag niet reageren op zijn omgeving. Springoefeningen: de hond moet op commando vrij heen en terug kunnen springen over een hindernis van 1 meter. De hond moet een schutting nemen van 1 meter 75 en aan de achterkant blijven liggen. En dan is daar nog de breedtesprong: de hond moet over een sloot springen van meer dan twee meter. Het opzoeken en politiehonden-11apporteren van kleine voorwerpen. De hond moet een voorwerp in het veld zoeken en terugbrengen naar de begeleider. Het waterwerk: de hond moet op commando een water overzwemmen, op de andere oever blijven liggen en op commando weer terug zwemmen. De hond moet een groot voorwerp aan de oever brengen. Op commando moet de hond een groot voorwerp uit het water halen en dit aan de oever brengen waar de geleider staat. Het bewaken van een voorwerp: de begeleider legt een voorwerp bij de hond neer. Op een teken van de keurmeester loopt een helper 2 meter voorbij het voorwerp. De hond mag niet reageren. De helper loopt 10 meter door en draait zich om en loopt rechtstreeks naar het voorwerp dat hij resoluut probeert op te nemen. De hond valt aan. Als hij los laat moet hij met de helper mee blijven lopen, doch de helper moet wel achterwaarts lopen. Revieroefeningen: een voorwerp wordt ergens in het terrein gelegd en op commando moet de hond het gaan zoeken. Heeft hij het gevonden dan moet hij het blaffend bewaken. Dit geldt ook voor het revieren naar een persoon, als hij die gevonden heeft mag hij deze ook bij het been vasthouden. Het transport van een arrestant: een arrestant wordt begeleid aan de ene kant door een begeleider en aan de andere door een aangelijnde hond. Deze mag niet van zijn zijde wijken. Steloefeningen: een helper staat op 80 meter afstand en begint te vluchten. Op commando van de begeleider vertrekt de hond om de helper tot staan te brengen. Het tot staan brengen van een verdachte die zich met een stok verweert: de helper gaat in een natuurlijke houding tegen de hond in. De stok dreigend omhoog en de andere arm licht gebogen voor het lichaam, waarbij hij zich zo breed mogelijk maakt. Bij het te dicht bij komen ontwijkt de hond de stok en valt aan. Het weigeren om commando’s van vreemden op te volgen: er worden commando’s gegevenvoor de hond door een vreemde. De hond mag dit natuurlijk niet op volgen, wel mag hij deze aanvallen maar hoeft niet. Tijdens het geven van commando’s mag de hond ook bijten. Transport gevold door het tot staan brengen van een vluchtende verdachte: een transport van een verdachte zoals al eerder gememoreerd. politiehonden-14Echter na 25 meter rukt de verdachte zich los en vlucht. Op commando van de begeleider brengt de hond de verdachte tot stilstand. Het tot staan brengen van een op een fiets vluchtende verdachte: een verdachte vlucht per fiets op commando van de begeleider brengt de hond de vluchter tot stilstand door hem in zijn been te grijpen. Transport van een verdachte gevolgd door het verdedigen van de begeleider: tijdens het transport valt de verdachte de begeleider aan. De hond moet zonder dat hij daartoe een commando of teken krijgt de verdachte resoluut en direkt aanvallen en de begeleider verdedigen. Het terug roepen van de achtervolgende hond; de hond wordt ingezet bij een achtervolging van een verdachte. Na 60 meter geeft de begeleider een commando om terug te keren. Dit moet wel gebeuren voordat de verdachte in zicht komt en de hond moet terug keren naar zijn begeleider.politiehonden-30
Aan als deze oefeningen worden bij een examen punten toegekend en bij een voldoende aantal is de hond geslaagd voor het echte politiewerk.

Al met al een interessant avondje en leuk om dit werk eens te mogen belichten.

Hammy Oldengarm

 

In het fotoalbum zijn meer foto’s te zien (klik hier)

 

Copyright © 2014,  ERM.NU. Alle rechten voorbehouden.