Pennenstreken

13 juni 2018
Pennenstreken

GESLAAGD

Vandaag is een spannende dag, uitslag van de examens ! Nagelbijtend bij de telefoon. Of juist ver er vandaan. Oma’s die op het verkeerde moment bellen om iets onbenulligs te vragen. Moeders die bijna nog meer zenuwachtig zijn dan hun kind. Je wilt immers dat je kind slaagt.
Dat willen we al vanaf dat ze zijn geboren. Het eerste lachje, geslaagd. De eerste woordjes, geslaagd. De eerste stapjes, geslaagd. Zo hangt het hele leven van geslaagd/niet geslaagd aan elkaar. Naar mate ze en wij ouder worden is het een stuk lastiger te be-oordelen. Zo vergaat het mij althans. Grote vraag is : wanneer ben je geslaagd? Wat school en opleiding betreft, daar draait het om de cijfers. Het kan afhangen van een tiende punt! Maar wat je leven betreft, wanneer ben je geslaagd. En wie bepaalt dat.
Ben je geslaagd als je een top baan hebt met een daarbij horend top salaris?. Een huis als een kasteel en twee gave auto’s op de oprijlaan. Een fraaie old timer in de schuur, mooie partner en snoezige kinderen. Grote feesten en vakanties naar exotische oorden?
Ben je geslaagd als je een eigen bedrijf hebt met tig man personeel? Er is plaats voor al je creativiteit en jij bepaalt wat er wel en niet door gaat. Je kunt je stempel drukken.
Ben je geslaagd als je trouw elke morgen, met je broodtrommel onder de arm, naar je werk gaat, jaar in, jaar uit. Je kunt keurig alle rekeningen betalen en je gezin onderhouden.
Ben je geslaagd als je tegen de stroom in zwemt. Thuis blijft om voor de kinderen te zorgen. Tevreden bent met een vakantie in je achtertuin van de eenvoudige huurwoning. De kringloop jouw “Bijenkorf” is.
Ben je geslaagd als je zwervend door de straten van een onbekende stad slentert op zoek naar iets te eten. Of juist te drinken of te snuiven. Het leven is hard voor je geweest, te hard.
Ben je geslaagd als je alles doet en geeft voor je medemens. Keurig je afval scheidt, biologisch eet, doet aan hergebruik.
En ga zo nog maar even door. Misschien ben je uiteindelijk geslaagd wanneer je die dingen doet en dat leven leidt dat het beste past bij jou. Een ding is zeker we zijn allemaal uniek.
Ik hoop dat alle vlaggen wapperen en iedereen is geslaagd!
Succes met de vervolg opleiding!

Copyright © 2014,  ERM.NU. Alle rechten voorbehouden.