Herfst

29 oktober 2018
Herfst

Wat was het een heerlijke nazomer. Puur genieten, tussen de drukke bedrijven door. Inmiddels is alles overgenomen door de herfst. Prachtige kleuren sieren onze natuur. Het lijkt wel een schilderij! Zo langzamerhand vallen de blaadjes massaal uit de bomen. Hoppa, gedaan met de rust. De bladblazer is weer uit het hoekje van de schuur gehaald. Met een plezier zoals je zelden ziet worden de gevallen bladeren bijeen geblazen. Een enkel blaadje overleeft deze storm en mag nog een poosje blijven liggen. Tot grote vreugde van de vogels en insecten. Die proberen massaal te profiteren van het vergeten blad. Helaas is de herberg gauw vol en moeten de insecten op zoek naar een ander B&B. Dat valt nog niet mee. U vraagt zich  natuurlijk af hoe ik hier nu weer bij kom. Las er een artikel over. Eigenlijk heb ik niet zoveel tijd over om ook mijn tuin nog spik en span te houden. Het komt mij dus gewoon goed uit! Hoe fijn is het om een vijf sterren hotel te hebben voor al die insecten, vogels en egels. Het schijnt dat ze het steeds zwaarder krijgen. Vooral bij lage temperaturen. Gewoon het blad laten liggen gedurende de winter. Bladblazers weer in de schuur. Even de gemeente contacten. Dat die bult pas in het voorjaar komt. Voor veel mensen zal het wennen zijn, misschien zelfs ondenkbaar. Maar stel je voor dat we het groenste dorp ooit worden. Een stuk minder keurig om te zien dat dan weer wel. Gewoon verder kijken dan je neus lang is, al dat moois ligt onder het bladerdak.
Eigenlijk is het net als bij mensen. De buitenkant is keurig, prachtig of wat minder prachtig. Maar uiteindelijk gaat het om de binnenkant. Dat roeptoeteren we allemaal. Ik zou zeggen, ga de uitdaging aan. Lekker laten liggen dat blad. Wie weet wat voor prachtigs er te voorschijn komt wanneer in het voorjaar de natuur zich weer laat zien.

Copyright © 2014,  ERM.NU. Alle rechten voorbehouden.