World Servants naar Malawi

13 december 2018
World Servants naar Malawi

Na geld inzameling acties gedurende twee jaar was het dan zo ver. Met World Servants naar Malawi. De cultuurshock was groot, in Malawi maar meer nog terug in Nederland. Hij werd gevraagd door een vriend. Na wat wikken en wegen besloot Liam Heeremans er voor te gaan. Met regelmaat vroeg hij zich af waar hij aan was begonnen.
Er moest veel geld bij elkaar gesprokkeld worden, €2500,= per persoon. Voor de vliegreis, het verblijf maar ook voor verband materialen en paracetamol bijvoorbeeld. Verder voor alle bouwmaterialen die daar moesten komen. De groep, bestaande uit dertig personen, ging een school bouwen . Voor vertrek werd een festival georganiseerd zodat ze elkaar wat leerden kennen. En natuurlijk werd de nodige informatie verstrekt. In augustus vertrokken ze. Een lange reis naar het binnenland van

Malawi. 

 

Maar wat een welkom! De inwoners van het dorp en daar omheen begroetten de bus vol blanken erg enthousiast. Een enkeling ietwat verlegen. Voor velen was het dan ook de eerste keer dat ze een blanke zagen. Dat is wel even schrikken, nietwaar ? Ook voor Liam voelde het wat ongemakkelijk. Het gevoel “aanbeden” te worden.
Alles went. Al gauw werd er volop gebouwd. Stenen werden verplaatst door een lange rij vrouwen. En er liep iemand met een kruiwagen. Door met name de wat oudere mannen werd er gemetseld. De World Servants hebben zich niet verveeld. In drie weken tijd werd de bouw van het schooltje zo goed als gerealiseerd.

 

 

Een heel ander leven! Drie weken lang geen mobiele telefoon. Het zorgt voor meer contact met elkaar! Er wordt heel wat afgelachen. Drie keer per dag eten, voornamelijk rijstepap, iets van maïs deeg en af en toe wat kip. De plaatselijke bevolking eet maar twee keer per dag. Om zes uur ‘s morgens staan ze op en rond twaalf uur wordt er voor het eerst gegeten. Later aan het begin van de avond de tweede maaltijd. Liam besefte al gauw dat wij hier alles hebben, waar wel voor gewerkt moet worden. De mensen in Malawi lijken meer blij te zijn met dat wat ze hebben. Ook hun geloof in God lijkt intenser.

 


De vele kinderen werden ook vermaakt. Elke week werd er van alles voor ze ge-organiseerd. Ook werd er veel gevoetbald. Op blote voeten rennend over een veld met veel naalden. Kreeg iemand de bal in zijn gezicht? Even wrijven en verder weer. Ook bij een ruzie valt er wel eens een tik, niet huilen. Het leven is harder of je wordt harder door het leven. Het vertrek was weer een hele happening. Uitbundig en enthousiast, blij met wat er voor ze was gedaan. En wat ze hadden gekregen! De koffer was zeker de helft lichter op de terugreis. Kleren en schoenen bleven achter in Malawi. De herinneringen werden opgeslagen in hun hart.

Het Malawi avontuur heeft zeker iets met hem gedaan. Vooral toen hij net weer thuis was vond hij de luxe overweldigend. Het gevoel alles te hebben en dat normaal te vinden. Een en ander heeft veel indruk gemaakt. Maar zoals dat meestal gaat, zijn ook hier de scherpe randjes er weer af. En dat is prima!
Een tweede keer komt er vast wel van. Daar gaat hij dan zelf voor sparen!
Eerst examen doen. Daarna studeren, journalistiek in Zwolle. Vooral de sport journalistiek trekt hem aan.

Liam is een ervaring rijker!!
Wilt u er meer van zien en horen ? Aanstaande zondag bent u van harte welkom in de Ontmoetingskerk te Sleen! De moeite waard.

Jantje Oosterhof

Copyright © 2014,  ERM.NU. Alle rechten voorbehouden.