Hoe het beachvolleybaltoernooi volgend weekend bijna 450 teams naar het Ermerstrand trekt

29 juni 2019
Hoe het beachvolleybaltoernooi volgend weekend bijna 450 teams naar het Ermerstrand trekt

Bij het beachvolleybaltoernooi op het Ermerstrand wordt ieder jaar record na record gebroken. Harjo de Poel en Ingrid Koops kijken net als voorgaande jaren met enige verbazing naar het aantal inschrijvingen voor de 24e editie van het evenement op 6 en 7 juli. 


,,Opnieuw weer meer teams. Hoe is het mogelijk?”, lacht Ingrid. Nee verkopen is er in principe ook niet bij voor de fanatieke organisatoren van één van de grootste nationale beachvolleybalevenementen. ,,We proberen alle aanvragen te honoreren, maar de grens is met vijftig velden echt wel bereikt. We hebben simpelweg niet meer ruimte tot onze beschikking en sowieso moet het ook niet veel groter worden”, zegt De Poel aan. 
Ruim 1900 wedstrijden op 50 velden
Vorig jaar namen ongeveer 420 teams op acht verschillende niveaus aan het toernooi deel, van divisie-speelsters tot recreanten. ,,Dit jaar is het aantal opgelopen tot liefst 447, goed voor 1.901 wedstrijden op vijftig velden. Er wordt gespeeld in teams van 2, 3 of 4 personen. Voor de jeugd is er een aparte poule.” 
‘We dragen het stokje over’ Harjo en Ingrid mogen gerust kartrekkers van het toernooi worden genoemd. Met een bagage vol ervaring lijken ze binnen het organisatiecomité niet weer weg te denken. Beide hebben echter het afscheid aangekondigd. ,,We zijn volgend jaar nog van de partij, maar dan moeten de opvolgers al wel aan onze zijde meelopen. We willen het goed overdragen en dat kan het beste vanuit de praktijk. We hebben vele jaren met veel plezier voor en achter de schermen onze bijdrage geleverd, maar tijdens de 25e editie – in 2020 – is het een mooi moment om het stokje over te dragen. Ondanks een beproefd draaiboek vergt de organisatie veel tijd en we willen de handen wat meer vrij houden. We komen dan niet meer als organisator, maar als toeschouwer genieten. Bovendien is het goed dat weer nieuwe vrijwilligers opstaan en de schouders eronder zetten.” 
Zestig vrijwilligers
Ingrid Koops assisteerde in de beginperiode met het opbouwen van velden en leverde allerlei hand- en spandiensten. Inmiddels is Koops als wedstrijdsecretaris een spin in het web. ,,Mijn taak is vooral toegespitst op het indelen van de wedstrijden.” Harjo de Poel is meer de eindregisseur en probeert in organisatorische zin de touwtjes strak in handen te houden. ,,Met meer dan zestig vrijwilligers probeer ik verbinder te zijn tussen alle commissies en hou de grote lijnen in de gaten. Ook de orde en veiligheid heb ik in mijn portefeuille, evenals het werven van sponsoren, en het onderhouden van contacten met hen.” 
Eventuele opbrengst is voor Volleybalclub Sleen
De organisatie is al jarenlang in handen van Stichting Vrienden Volleybal Club Sleen. ‘Naast een competitief toernooi is een ander belangrijk kerndoel om uiteindelijk onder de streep een substantieel bedrag over te houden om aan de Volleybalclub Sleen te kunnen schenken. Dat is destijds ook de reden geweest om het toernooi onder de vleugels van de Stichting Vrienden VC Sleen onder te brengen. Dat is een succesformule gebleken.’ Donderdagavond 4 juli begint het uitzetten van de centre courts, vrijdagochtend gevolgd door de opbouwen van de velden. Het aantal vrijwilligers is dan al opgelopen tot ongeveer 25 personen. ,,Het regelen van vrijwilligers is elk jaar weer een uitdagende klus. Gelukkig kunnen we ook al vele jaren op de financiële bijdrage van het bedrijfsleven rekenen.” 

Copyright © 2014,  ERM.NU. Alle rechten voorbehouden.