Kerkenpad

2 augustus 2019
Kerkenpad

De dames bij de ingang van de kerk begroeten mij aller vrolijkst. De koffie staat klaar en de plakjes cake zijn gesneden. Het orgel speelt. Zo hoort het te zijn als je bezoekers in je kerk wilt ontvangen. En zo doen ze dat dus in Sleen bij het organiseren van het kerkenpad.


“Zeven kerken in Zuidoost Drenthe doen hieraan mee”, vertellen de dames. “In 2014 was dit de eerste keer, dat we het op deze manier organiseren. Al valt het niet mee om voldoende kerken gemotiveerd te krijgen om dit ook te doen”. En dat zie je ook wel een beetje aan het aantal bezoekers in de kerk. Een beetje mondjesmaat. Ook al valt er veel te zien.

In de kerkruimte is een expositie ingericht met schilderijen van Gerda Kloek-Mol. “Christelijke Schilderskunst” zo lees je op haar visitekaartje. Kleurrijke voorstellingen, gebaseerd op de christelijke opvattingen van de schilderes.

In Ons Centrum is het een stuk drukker. Als je bij de kerk aan komt fietsen, kun je hier al niet om heen. “Boekenmarkt” staat er op een fraai bord. “Het loopt de hele dag door met mensen” vertellen de vrijwillige medewerkers van de Stichting Behoud Monumentale Kerk Sleen. “In totaal organiseren wij op acht zaterdagen achtereen een boekenmarkt. En het loopt als een trein”.

Dat is ook geen wonder als je ziet hoeveel soorten boeken van een uitstekende kwaliteit worden aangeboden voor zeer weinig geld. Vele kleintjes maken hier letterlijk één grote, zo blijkt uit de totaalopbrengst elke zaterdag weer. Met als uiteindelijke doel: een financiële bijdrage leveren aan het behoud van het monumentale kerkgebouw dat zo fier in het dorpscentrum te pralen staat. En dat al eeuwen lang.
Klik hier voor alle foto’s
Verslag en foto’s: Luuk Houkes.

Copyright © 2014,  ERM.NU. Alle rechten voorbehouden.