Volop aandacht voor laaggeletterdheid in Coevorden tijdens landelijke themaweek

5 september 2019
Volop aandacht voor laaggeletterdheid in Coevorden tijdens landelijke themaweek

Coevorden – Eén op de negen inwoners van de gemeente Coevorden is laaggeletterd. “Kunnen lezen en schrijven betekent veel voor het meedoen in de maatschappij”, aldus wethouder Jeroen Huizing.

Een serieuze uitdaging dus, waarmee het hele jaar door veel mensen aan de slag zijn”. Volgende week is er, tijdens de Nationale Week van de Alfabetisering, extra aandacht voor deze uitdaging. Samen met onder andere de bibliotheken, de taalhuizen en het Bondgenootschap voor een geletterd Drenthe haakt de gemeente Coevorden aan bij de landelijke campagne.
Zo is er een feestelijke lunch met de Taalmaatjes. Dat zijn vrijwilligers die inwoners van Coevorden persoonlijk begeleiden om de taal beter onder de knie te krijgen. Het werk van de Taalmaatjes wordt extra in de schijnwerpers gezet en er zijn mogelijkheden om je als taalvrijwilliger aan te melden.

Bondgenoten
In elke Drentse gemeente is een taalhuis gevestigd. Tijdens een bijeenkomst op maandag 9 september staan de twaalf taalhuiscoördinatoren in de schijnwerpers. De bijeenkomst wordt jaarlijks georganiseerd door het Bondgenootschap voor een geletterd Drenthe. Coevorden is dit jaar gastheer. De genodigden krijgen in het Hofpoort Theater een feestelijk avondprogramma voorgeschoteld. Voorzitter Eric van Oosterhout presenteert de bijeenkomst waar onder andere de provinciale Taalheldenprijzen worden uitgereikt.

Effect van Drentse taaltrajecten
Tijdens de bijeenkomst op 9 september worden de eerste resultaten van een onderzoek naar het effect van Drentse taaltrajecten gepresenteerd. Daaruit blijkt onder andere dat tachtig procent van de Drentse deelnemers aan de taaltrajecten een verbetering ervaart van hun taalvaardigheden in de dagelijkse praktijk.

Professionals
Op woensdag 11 september is, bij De Nieuwe Veste in Coevorden, speciaal voor professionals die met jonge kinderen in het voor- en vroegschoolse veld werken, een kennisevenement over laaggeletterdheid. Wetenschapsjournalist Mark Mieras, bekend als auteur van ‘Ben ik dat?’ en ‘Liefde’, vertelt over het ‘bewegelijke brein’ en het plezier van taal en verhalen. In het programma is verder aandacht voor bijvoorbeeld het herkennen van laaggeletterdheid en het bevorderen van het leren van taal met bewegen.

De pers is van harte uitgenodigd voor zowel de bijeenkomst op 9 september als het Kennisevent op 11 september. Zie de bijgaande uitnodigingen.

Copyright © 2014,  ERM.NU. Alle rechten voorbehouden.