Feestelijke voorleesmorgen in woonzorgcentrum ‘De Schoel’ en woonzorgcentrum ‘De Schutse’

1 oktober 2019
Feestelijke voorleesmorgen in woonzorgcentrum ‘De Schoel’ en woonzorgcentrum ‘De Schutse’

Vrijdag 4 oktober wordt tijdens de Nationale Voorleeslunch in heel Nederland voorgelezen aan ouderen. In Coevorden wordt voorgelezen in woonzorgcentrum ‘De Schutse’ en in Sleen in woonzorgcentrum ‘De Schoel’. Samen met de Leescoalitie, de landelijke organisatie achter de Nationale Voorleeslunch, willen we hiermee laten zien dat voorlezen een prettige en gemakkelijk toe te passen dagbesteding is, die bijdraagt aan de kwaliteit van zorg. Met de deelname aan de Voorleeslunch benadrukt de bibliotheek haar belangrijke rol in het sociale domein.

De eerste vrijdag in oktober is jaarlijks uitgeroepen tot Nationale Ouderendag. De Nationale Voorleeslunch laat zien dat het voorlezen van verhalen een rol kan spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren. Het voorlezen van een mooi verhaal of gedicht geeft ontspanning en sfeer en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Ook kunnen sommige ouderen door een visuele beperking niet (makkelijk) meer zelf lezen. Door voorgelezen te worden, kunnen ze toch genieten van verhalen.

Het Nationale Voorleeslunchverhaal 2019 is geschreven door Maarten Spanjer. Zijn verhaal nodigt de ouderen uit om na het voorlezen met elkaar in gesprek te gaan. Afgelopen jaren schreven Yvonne Keuls (2018), Vonne van der Meer (2017), Jan Siebelink (2016) en Marjan Berk (2015) het Voorleeslunchverhaal.

De Nationale Voorleeslunch is een initiatief van de Leescoalitie. Dit is een samenwerkingsverband tussen Stichting Lezen, Stichting CPNB, Stichting Lezen & Schrijven, de Koninklijke Bibliotheek, het Literatuurmuseum, de Vereniging van Openbare Bibliotheken en het Nederlands Letterenfonds.  

Copyright © 2014,  ERM.NU. Alle rechten voorbehouden.