Nestkasten volgen

8 april 2020
Nestkasten volgen

 

De lente is in volle gang! Het gras groeit weer, bijen zoemen weer en de vogels zijn luid aan het zingen. Maar ook de eikenprocessierupsen zijn uit hun ei gekropen.

Afgelopen november hebben we met z’n allen bijna 100 nestkasten opgehangen in Erm, Achterste Erm en Ermerzand. Door meer koolmezen te laten broeden, hopen we dat zij ook veel eikenprocessierupsen opeten. Om een idee te krijgen hoeveel nestkasten er dit jaar gebruikt worden, ga ik elke week alle nestkasten langs – voor zover ik ze gevonden heb – om te zien of er activiteit is.

Pimpelmees

Er gebeurt heel veel rondom een nestkast. De afgelopen twee weken waren er vooral veel vogels aan het zingen. Nog geen duidelijke aanwijzing dat de nestkasten ook echt gebruikt worden. Want mannetjes kunnen dan mooi zingen, ze zullen ook wel echt de goedkeuring van het vrouwtje moeten krijgen. De bouw van het eerste nest is in elk geval begonnen. Van 1 kast op het Ermerzand weet ik zeker dat er gewerkt wordt aan het nest. Het vrouwtje was druk bezig mos te verzamelen, naar binnen te vliegen, en weer verder mos te verzamelen.

Koolmees

Om te zien of een nestkast ook echt gebruikt wordt, heb ik 4 duidelijke aanwijzingen. 1) Er vliegt een vogel met nestmateriaal in. Dit kan mos zijn, maar ook haren, wol of stukjes bast. 2) Er vliegt een vogel in met voer. Dat is een teken dat het vrouwtje zit te broeden, of dat er zelfs al jongen zijn. 3) Er vliegt een vogel uit met een wit zakje in de bek. Dat is het poepzakje van een jong. De ouders houden het nest graag schoon, dus poepjes worden uit het nest gehaald. 4) Jongen proberen uit te vliegen.

Heb je zelf een van de 4 aanwijzingen gezien dat er een kast in gebruik is? Laat het me weten! Stuur me een mailtje (irene.lantman@gmail.com) met wat je gezien hebt, door welke soort (koolmees, pimpelmees of iets anders), wanneer en in welke nestkast. Dat kan door me een mailtje te sturen. Dan zal ik aan het einde van het broedseizoen een leuk verslag schrijven.

Copyright © 2014,  ERM.NU. Alle rechten voorbehouden.