Sleen bij Paas-/kaarslicht

8 april 2020
Sleen bij Paas-/kaarslicht

In ons dorp en overal zijn zoveel activiteiten die niet kunnen doorgaan. Dat voelen we allemaal: scholen, sport, muziek, duofietsen, dorpsbelangen ..… De kerk voelt het ook: in alles moeten we ‘omdenken’. Op zich is dat soms heel gezond, maar de reden is minder fijn.

Kerkdiensten mogen o.a. niet meer gehouden worden. Daar hebben we een oplossing voor gevonden via ‘Kerkgeluiden’ , maar nu we binnen enkele dagen het ‘Paasfeest gaan vieren, merk je goed hoe we elkaar missen.
Pasenkerk1

De viering van Witte Donderdag tot en met Stille Zaterdag is andere jaren altijd één doorlopende viering en eindigt met het aansteken van kaarsjes door alle aanwezigen aan de nieuwe Paaskaars, waarmee we zeggen dat Christus het ‘Licht van de wereld’ is. Dat L-/licht nemen we mee de wereld in. Nu kan dat niet. Of toch? In ‘omdenken’ …..

Paaskaarsje
Ieder die dat wil kan Paaszondag, tussen 10 en 17 uur in de Dorpskerk een paaskaarsje ophalen – met een gedicht en een beschilderd en gewassen ei – een aardigheidje uit de ‘Herdershut’ -, dat even aansteken aan de nieuwe paaskaars die er dan zal staan, het meenemen naar huis en dan vervolgens in de avond van eerste naar tweede paasdag brandend voor het raam zetten.
Vanzelfsprekend mag het ook een andere kaars zijn, die met dit licht ontstoken wordt.

Het hele dorp kan meedoen: graag zelfs! Wil / kunt u / kun jij de kerk niet bezoeken, om welke reden ook: de symboliek van ‘Licht in duister / licht door duister heen / Licht dat duister verjaagt’ is zo mooi. Zet een kaars voor je raam: het zal nooit zo donker zijn of het licht breekt weer door.
Misschien ook leuk een kaars voor iemand anders mee te nemen, zo geven we óók het licht door.

Sleen bij Paas-/kaarslicht. Hoe mooi kan het zijn. Zeker in deze tijd … nu er zoveel duister is.
Doet u mee?

Eieren: Er is natuurlijk hard gewerkt aan de voorraad eieren. Mochten die toch bijna opraken….. geef meteen een seintje,. dan worden er bijgemaakt. Het is de bedoeling dat iedereen een ei meekrijgt

– ds. Jitse Scheffer – (sleenweb) 07 april 2020

 

Copyright © 2014,  ERM.NU. Alle rechten voorbehouden.