Actie 2 mondkapjes voor 1 nieuwkomer.

16 mei 2020
Actie 2 mondkapjes voor 1 nieuwkomer.
 
 
In de overvolle asielzoekerscentra (AZC’s) en bed/bad/brood voorzieningen zoals in Emmen is het niet mogelijk om de anderhalve meter regel aan te houden. 
 
 

Ook is het ‘’thuis’’ blijven heel heel zwaar. Je zou maar met drie, vier, vijf of zelfs meer andere mensen op één kamer moeten verblijven. Mensen die soms een andere taal spreken, anders eten, anders geloven. Niet verwonderlijk dat dan de spanning in en tussen mensen toeneemt en regels worden overtreden. En dat brengt dan weer riciso’s met zich mee. In het AZC Sneek was afgelopen week een uitbraak van het Corona virus met maar liefst 28 besmettingen! Mondkapjes zijn niet van afdoende om dit soort uitbraken te voorkomen maar alle kleine beetjes helpen. Bovendien werkt het ook psychologisch wel want ze herinneren de drager en degene die er tegen aan kijkt steeds aan dat er risico’s zijn. En voor het reizen in trein en bus zijn ze verplicht dus voor een asielzoeker/vluchteling die op bezoek wil of naar een ziekenhuis, zijn ze onontbeerlijk. Siriki Diarrassouba is een (ex) politieke vluchteling uit Mali en woont sinds 2013 in Assen. Hij was zelf nieuwkomer en bewoner van het AZC Ter Apel en Drachten. Nu werkt hij in de begeleiding van andere nieuwkomers. Om de bewoners van het AZC te kunnen helpen in deze coronacrisis heeft hij het Project “1 nieuwkomer-2 mondkapjes’’ bedacht. Het doel van dat project is om mondkapjes aan te bieden aan alle locaties van het COA. Siriki: ‘’Om de mondkapjes te produceren werkt ik samen met ‘’studio Draadkracht’’, de Groningse textiel werkplaats. Dit bedrijf kan op dit moment 1000 mondkapjes per week leveren. Deze capaciteit kan stijgen als de vraag stijgt. Het zijn geen medische mondkapjes. Ze zijn gemaakt van katoen stoffen. Elke mondkapje is dubbel en ze zijn wasbaar. Wij hebben rekening gehouden met het advies van de overheid over de manier hoe het mondkapje gemaakt moet worden. De kwaliteit is voor ons van groot belang. De prijs is 1 mondkapje voor 3 euro, 2 mondkapjes voor 5 euro incl bezorging op een azc of bed/bad/brood. De vraag: wilt u ook een nieuwkomer voor uw rekening nemen? Stort dan 5 euro voor twee kapjes of 3 voor één op bankrekening NL63INGB 0653 8527 03 ten name van S. Diarrassouba met in de omschrijving: donatie mondkapjes voor vluchtelingen.
 
Bij voorbaat hartelijk dank!
Bert Vastenburg
St Op t Stee Emmen

Copyright © 2014,  ERM.NU. Alle rechten voorbehouden.