Archiefcommissie Erm – Achterste Erm

14 mei 2020
Archiefcommissie Erm – Achterste Erm
Erm heeft al ruim veertig jaar een eigen archief. Het herbergt alle ins en outs over Erm en Achterste Erm. Het beheer is in handen van de Archiefcommissie. Zij verzamelt en beheert alles over Erm en Achterste Erm.
 

 

Erm heeft al een kleine veertig jaar een eigen archief. Het herbergt alle ins en outs over Erm en Achterste Erm. Het beheer is in handen van de Archiefcommissie. Zij verzamelt en beheert alles over Erm en Achterste Erm. Deze commissie bestaat uit: Ruud Wilting (voorz.), Hammy Oldengarm (secr.), Chris Brouwer (digitalist), Jantje Hidding (kranten), Sonja Oost ( A.Erm).
Zij komt eens in de maand bijeen in het MFC te Sleen. Alles wat er bij de commissie binnen komt wordt er eerst een document van gemaakt, deze wordt gecodeerd en gedigitaliseert. De documenten komen in mappen, elk in zijn eigen rubriek en wordt opgeslagen in de kelder van het MFC. De digitale versie wordt opgeslagen in een cloud. Zo staat b.v. elke woning in Erm en Achterste Erm in het archief geregistreerd. Vanaf de bouwdatum met alle bewoners tot vandaag de dag. Wilt u ook eens een kijkje nemen in het archief? Neem dan gerust contact op met een van de leden.


Rubrieken van het Ermer Archief
A. Boermarken, Goorspraken en Haarstedenregister
B. Straten en buurten
C. Plattegronden, kaarten en luchtfoto’s
D. School
E. Dorpsfeesten
F. Verenigingen
G. Gebouwen
H. Beroepen, ambachten en bedrijven
I. Openbaar vervoer
J. Akten en benoemingen
K. Familiegegevens en stambomen
L. Ansichtkaarten
M. Krantenberichten
N. Geschiedenis van ons dorp
O. Oorlog en mobilisatie
P. Dorpsbewoners
Q. Van Raalte-trek naar Michigan
R. Kavels en bewoners
S. Dorpskoeriers
T. Video’s , films en dia’s
U. Ruilverkavelingen
V. Familieberichten (overlijdensberichten)
W. Exposities
X. Tijdschriften, rapporten en boeken
Y. niet toegewezen
Z. Vereniging Dorpsbelangen Erm en Achterste Erm
Vorig jaar is de commissie begonnen met een speciaal project: Het Historische Plaatsen Project. Erm heeft zoveel oude panden en plaatsen waar misschien de meeste inwoners geen weet van hebben. Het leek ons goed om die oude plaatsen eens onder de aandacht te brengen. U heeft de witte borden ongetwijfeld al in het dorp zien staan. Het betreft een foto met beschrijving van een historisch pand of plaats. Bij het plaatsen van de borden is het opgevallen dat niet elke foto voldeed aan de verwachtingen. Bij overleg hierover viel de naam van Eric van IJsseldijk, hij is hier deskundig in en wilde ons graag helpen. Hij heeft voor elk bord een nieuwe sticker gemaakt met een nieuwe layout en duidelijker foto’s. We zijn Eric hierover enorm veel dank verschuldigd! En we zijn hier zeer content mee! In week 20 gaan we de bordjes opnieuw beplakken. Ook krijgt u voor de zomer nog een boekje in de bus waar alle twintig historische plaatsen zijn vermeld met tekst en foto. In het boekje is ook een wandelroute opgenomen zodat u op uw gemak nog eens een wandeling kan maken langs alle plaatsen. De route is een kleine vijf kilometer . . . dus om Erm en Achterste Erm eens te ontdekken . . . .Copyright © 2014,  ERM.NU. Alle rechten voorbehouden.