Corona (2)

Corona (2)
 
 
Onze verslaggever van Erm.nu vroeg een aantal bedrijven in Erm hoe zij de huidige crisis ervaren. Vandaag Buursema’s Bouwbedrijf. Er wordt momenteel bij het bedrijf zelf ook stevig gewerkt.

We vroegen aan Eric : Hoe kijk jij terug op de afgelopen periode?

1 Vraag aan Eric: Hoe kijkt jij terug op de afgelopen weken?

Het zijn roerige tijden voor iedereen, of het nu zakelijk of privé is. Met name lief en leed niet met elkaar kunnen delen op een “normale” persoonlijke manier is wel bijzonder. Alles wordt nog afstandelijker dan het al was. Hopelijk kunnen we dan ook over niet al te lange termijn een aantal zaken op een praktische manier / corona- proof invullen.
 
 2 Wat voor impact heeft de crisis op uw bedrijf?

De algemene teneur is dat de bouw voorlopig nog wel door draait. Voor de nieuwbouw klopt dat grotendeels ook wel. Wij zijn echter een bedrijf die ook veel in de sociale huursector werkzaam is. We hebben 7 woningbouwcorporaties als klant. Daar wringt bij ons nu de schoen. We mochten (mogen?) alleen nog in noodgevallen bij mensen over de vloer komen. Dit heeft er voor gezorgd dat nagenoeg alle werkzaamheden voor woningbouwcorporaties stil zijn komen te liggen. Of het nu kleine klussen zijn of een groot renovatie project van honderden woningen. Daardoor hebben we wel gelijk moeten snijden in onze flexibele schil aan medewerkers. Hadden we in totaal voor de corona perikelen 105 mensen op onze personeelsplanning staan, nu zijn dat er nog maar 75. Dan is het nog zo dat we zoveel mogelijk iedereen proberen aan het werk te houden, op wat voor manier dan ook. Ook onze leerlingen, die zijn immers onze toekomst. Bij komend voordeel is dan ook dat we met ons eigen kantoor aan het uitbreiden zijn en we hier ook een aantal mensen aan het werk kunnen houden. Als je dan naar onze omzet kijkt dan denk ik dat we in de maanden mei, juni, juli ongeveer naar 50 – 60% minder werk klaar gaan maken dan dat we normaal in deze periode zouden moeten doen.

3 De crisis is eigenlijk net begonnen en we moeten nog een heel eind. Kunt u deze stelling onderschrijven of denkt u er anders over?

Denk inderdaad dat dat klopt. Natuurlijk hoop je wel dat het voor jou bedrijf mee gaat vallen. Op zich heb ik daar ook vertrouwen in dat heb voor ons bedrijf mee gaat vallen, we hebben al veel grote werken voor corporaties in voorbereiding voor 2021 en 2022. 4 Welke economische gevolgen heeft deze crisis voor uw bedrijf? En ondervindt u genoeg steun van de overheid?

In de maanden mei, juni,, juli verwacht ik een omzetdaling van 50 – 60%. We proberen nu om alle mensen aan het werk te houden. De uitbreiding / upgrade van ons kantoor past daar op dit moment ook in. We doen voor deze maanden een beroep op de NOW-regeling. (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) Daarmee krijgen we 90% van onze loonkosten vergoed van het deel dat we aan omzet missen

5 De tweede helft van 2020 moeten we verder met de ‘anderhalve meter’ samenleving. Hoe ziet u dat voor zich?

We zijn op dit moment druk aan het voorbereiden om hiermee om te gaan. We hebben Corona boxen gemaakt waarin we alles in stoppen aan maatregelen / beschermende voorzieningen die we gaan gebruiken om bij de huurders van de corporaties weer werkzaamheden in de woning te kunnen uitvoeren.

6 Wilt je zelf nog iets kwijt?

Zoals bij punt twee al aangegeven zijn we bij Buursema Bouwbedrijf met het kantoor aan het verbouwen. Door de groei van ons bedrijf hadden we een tekort aan werkplekken. Tevens hebben we ons bestaande kantoor een facelift gegeven door de gevel te bekleden met zink. Dit is in het begin nog wat glanzend, maar krijgt naar verloop van tijd zijn natuurlijke grijze kleur. Els en ik wonen nu tijdelijk op het Ermerzand en hopen na de bouwvak te kunnen beginnen met de nieuwbouw van onze woning aan de Molenweg in Erm.