Zeldzaam: komeet met blote oog te zien in Drenthe en Groningen

Zeldzaam: komeet met blote oog te zien in Drenthe en Groningen
Komeet NEOWISE, gefotografeerd vanuit Veere. Foto: Rijk-Jan Koppejan, Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen

Op verschillende plekken in Drenthe en Groningen was tussen middernacht en zonsopkomst een komeet te zien, die zelfs met het blote oog waar te nemen was. Dat meldt Rijk-Jan Koppejan van de Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen.

 

Op hetzelfde moment waren er ook schitterende lichtende nachtwolken aanwezig. Een hele bijzondere combinatie, aldus de meteorologen. Een ‘blote oog komeet’ is tamelijk zeldzaam. ,,De laatste keer dat we er eentje op het noordelijk halfrond te zien kregen was in 1997 toen komeet Hale-Bopp de show stal”, aldus Koppejan. Kometen op zich zijn niet zeldzaam, maar in de meeste gevallen zijn ze alleen te zien met een telescoop. De komeet die zich afgelopen nacht liet zien heet 2020 F3 NEOWISE en heeft een diameter van ongeveer vijf kilometer. Op 22 juli staat hij het dichtst bij de aarde. 
Vuile sneeuwballen
Kometen bestaan uit ijs en rotsen en worden om die reden ook wel vuile sneeuwballen genoemd. Onder invloed van de zonnewarmte verliezen ze een deel van hun materiaal en dat veroorzaakt de lange staarten die zelfs vele miljoenen kilometers lang kunnen worden. Hoe helder een komeet wordt, is lastig te voorspellen. Ze kunnen namelijk helemaal uit elkaar vallen. De verwachting is dat deze komeet, komende week op zijn helderst is. De komeet is te vinden op plekken met een goed uitzicht op de noordoostelijke hemel. Zeker met een verrekijker is de lange staart van de komeet duidelijk zichtbaar. Zorg ervoor dat je op een donkere plek staat en tussen 24.00 en 3.00 uur naar de hemel tuurt.