Glasvezel komt eraan in Erm!

Glasvezel komt eraan in Erm!

In het buitengebied van de gemeente Coevorden wordt momenteel hard gewerkt aan het aanleggen van glasvezel. Opeens staan ze woensdagmorgen 28 oktober bij mij in de straat.

Glasvezel heeft veel meer snelheid en kwaliteit dan het koperdraadje van KPN of Ziggo. Ik kijk ernaar uit. De aanleg gaat trouwens ook snel. Om 7 uur beginnen ze te graven en om 12 uur is de grond al weer dicht en liggen de leidingen in de grond. Elk huis krijgt een aansluiting. Voorlopig wordt de kabel tot de voordeur aangelegd.

Daarna volgt de aansluiting in huis, in de meterkast of ergens anders. Als klaar is volgt de aansluiting voor signaal levering. Bij mij ligt bij de voordeur zoveel draad dat er nog wel drie huizen van zouden kunnen profiteren.

Nog iets over het netwerk. Alle draden komen bijeen in een POP kast, een Point of Presence, een Punt van Presentie. Vreemde naam of toch niet: hoe lang hebben we niet uitgekeken naar de aanwezigheid van glasvezel. Nu is het er.

Wij worden via de POP die onlangs in Sleen, in de Entingestraat, is geplaatst aangesloten op een ringleiding die de 5 POP kasten (soort transformatorhuisjes) in de gemeente Coevorden met elkaar verbindt. Deze ringleiding is op 2 plaatsen aangesloten op het landelijk net. Een ringleiding is van belang als er ergens een storing is bijv. een kabelbreuk als gevolg van graafwerkzaamheden. Bij een storing wordt je van signaal voorzien vanaf de ene kant of de andere kant met als resultaat dat er slechts een beperkt gebied zonder signaal zit.

In Gees waar ze met de aanleg zijn begonnen, kunnen ze al bijna een jaar gebruik maken van hun glasvezelaansluiting. Eind van het jaar is het bij ons misschien ook zo ver. Het totale project zal omstreeks het 3e kwartaal van 2021 klaar zijn. Fijn dat wij nu aan de beurt zijn.