Wereldlichtjesdag en Engeltjesproject in Sleen

Wereldlichtjesdag en Engeltjesproject in Sleen

 

Wereldlichtjesdag en Engeltjesproject in Sleen

Afgelopen zondag werd Wereldlichtjesdag gehouden. Op deze dag staken mensen over de hele aarde om 19.00 uur ’s avonds kaarsjes aan ter nagedachtenis aan hen die gestorven zijn, korter, langer of al heel lang geleden. De wereld wordt zo even letterlijk wat lichter voor mensen die iemand hebben verloren. En daarnaast is er het besef dat je niet alleen bent met je verdriet.

Ook in Sleen gebeurde dit o.l.v. de Missionaire Werkgroep Sleen. Wat begon als een gewoon initiatief mondde uit in een prachtig project. Vooral kinderen deden eraan mee. Maar ook heel veel andere mensen uit Sleen. De kinderen van de kindercarrousel deden nl. een “engelenproject”. Het idee was om zelf engeltjes te maken en die uit te delen aan mensen die een lichtpuntje kunnen gebruiken in deze donkere tijd of voor jezelf ter bemoediging en verbondenheid met de kerk. In dat kader was er een oproep geplaatst op SleenWeb: Wie heeft een engeltje voor ons? Nou, dat hebben ze geweten! Honderden zelfgemaakte engeltjes kwamen binnen. In allerlei soorten en maten.

Wereldlichtjesdag4

Zondagmorgen kwamen 15 kinderen bij elkaar in Ons Centrum om er nog wat engeltjes bij te maken. Deze werden opgehangen aan een houten Engel. Voor de kinderen is het heel normaal eenmaal in de maand bij elkaar te komen rond een thema. Zo hebben ze al vogelhuisjes gemaakt tijdens startweekend, cupcakes versierd met dierendag en meegedaan met actie schoenmaatje. Hierbij vulden ze een schoendoos met schoolmateriaal, speelgoed en artikelen voor persoonlijke verzorging.

Wereldlichtjesdag5

Het Engelenproject
Door de veelheid aan leuke kerkelijke activiteiten kwam de redactie van KRO/NCRV op het spoor van de kerk in Sleen en nomineerde haar voor een uitzending op TV. Iemand die een Engel verdient is Marcha Neymeyer. Zij was voorgedragen voor het programma en heeft hiervoor een interview gehad met de redactie van het programma Met Hart en Ziel. Want hoe is het om in Corona tijd te moeten leven met een ziekte en in om in deze tijden mantelzorger te zijn. Helaas kwam de redactie later met de mededeling, dat een andere kerk was uitgezocht voor de tv-uitzending.

Wereldlichtjesdag3

Namens de kinderen van de kindercarrousel gaf Indi Baly uit Sleen zondagochtend een engel aan Marcha. Deze engel was gemaakt door Jouke Hordijk, van zelf gewonnen bijenwas. Het engeltje kreeg direct een prominente plaats in Marcha’s engelenverzameling. U kunt tot 25 december een Engeltje van de Engel halen, deze staat onder de toren in de Dorpskerk. De kerk is alle dagen open van 10.00-17.00 uur. Het interview van Marcha kunt u binnenkort lezen op de site van Met Hart en Ziel.

Wereldlichtjesdag2

Zondagavond om 19.00 uur was de kerk open. En dat niet alleen, rondom de kerk was alles verlicht met waxinelichtjes. Achter de kerk tot ver over de begraafplaats stonden de lichtjes. Mensen konden komen om een engeltje op te halen onder de toren om mee naar huis te nemen. In de kerk kon men zelf een kaarsje aansteken en iets schrijven in het grote boek, dat voor in de kerk lag. Wie wilde kreeg een speciaal grafkaarsje in een mooie rode houder om mee te nemen naar het kerkhof en het lichtje op het graf van een geliefde te plaatsen. Door het donker klonken de serene tonen van een midwinterhoorn.

Wereldlichtjesdag7

Alles vond plaats in alle rust en vooral alle ruimte. Een indrukwekkende gebeurtenis waar plm. 100 mensen aan deel namen. Wat mooi, dat dit nog kon plaatsvinden voordat de lockdown weer een feit werd. En opnieuw blijkt maar weer: Wat gebeuren er in Sleen veel positieve dingen. Laten we elkaar dit blijven vertellen, daar voel je je beter van.

Klik hier voor alle foto’s. 

Verslag en foto’s: Luuk Houkes

16 december 2020

Naar archief