Schuurwoning

Schuurwoning

 

In Erm aan de Molenweg wordt een bijzondere woning gebouwd: een Schuurwoning. Bouwbedrijf Buursema is druk bezig met de werkzaamheden. Het leek ons leuk voor u als bezoeker van Erm.nu dat proces eens te volgen. Buursema’s Bouwbedrijf heeft jaren geleden de boerderij en opstallen aangekocht van de familie Zandbergen. De boerderij is daarna al vrij snel verkocht maar de achterliggende kavel met de schuren bleef in het bezit van het bouwbedrijf. Hier was een ‘rood voor rood’ regeling van toepassing. Wat betekent sloop van alle schuren en daarvoor in plaats een woning. Zover is het niet gekomen althans niet wat de bedoeling was. Door de groei van het bouwbedrijf was extra kantoorruimte nodig en die hebben ze gevonden door het woonhuis voor het bedrijf om te bouwen naar kantoren. Door die ontwikkeling hebben Erik en Els gedacht dan gaan we daar zelf maar wonen.
Ze zijn begonnen met overleg met de architect. Want op de bewuste kavel moest volgens de regels van de gemeente wel een zogenaamde schuurwoning komen. En die zijn er in alle soorten en maten . . . . voorbeelden te over. Een aantal dingen wisten ze zeker; ze wilden gebruik maken van zoveel mogelijk natuurlijke materialen en gras op het dak! Na een aantal gesprekken met architect heeft hij een woning voor ontworpen die wat hun betrof niet snel genoeg gebouwd kon worden. De basis van het huis is houtskelet (clt voor kenners), gebouwd op een grote betonplaat die als fundering dient. Alleen in het schuurgedeelte staat een staalconstructie. Op het dak komen turfzakken, hierop gaat als het goed is gras groeien. Het begin is er intussen, het beton is net voor de vorstperiode gestort en vorige week is de staalconstructie voor de schuur neergezet.