De Hoek 4

De Hoek 4

Erm.nu bracht een bezoekje aan De Hoek 4, hier wonen Jans en Carla Kiers. De familie Kiers woont hier al generaties lang. Jans en Carla hebben vorig jaar op hun erf een tuinhuisje gerealiseerd genaamd: In de Hof. Hier verblijven regelmatig gasten maar nu hebben ze het deeleinde van de boerderij ook omgetoverd tot een gastenverblijf en zijn ze begonnen met het gastenverblijf “Ermerhoek”. Dit was hun aanleiding om voor Erm.nu dit stukje te schrijven. Ontstaan boerderij Onze boerderij is waarschijnlijk gebouwd in 1642. Dit jaartal kwam men tijdens een verbouwing tegen, gebeiteld in een balk. In 1672 zou het huis verbrand of vernield zijn door de troepen van Bommen Berend en is toen uit oude materiaal weer opgebouwd. De drie boerderijen (nr 1, 2 en 4) op deze plek behoren waarschijnlijk tot de eerste bouwwerken van Erm.

Afbeelding 1: Voorkant van de boerderij. Het steile dakschild bestond uit heideplaggen (Vakwerkbouw, leemvlechtwerk)

Bewoners
De eerste bewoners van de boerderij was de fam Paping tot 1830. Door een huwelijk (1836) met een dochter Paping kwam Roelof Kiers hier te wonen. Vier generaties verder wonen wij hier. Ergo, een huis waar de generaties elkaar opvolgen…. Hendrik Kiers , mijn vader, trouwde in 1946 met Jantje Wolbers. De boerderij werd verbouwd om twee families te huisvesten. Dit waren de moeder en zus en het gezin wat toen ontstond. In de boerderij was plaats voor 4 volwassenen, 4 kinderen, 10 koeien, een paard en een fokzeug. Onder de rietenkap was in hooiopslag voor de koeien. Het is in deze moderne tijd ongelofelijk hoe de ruimte in het huis benut werd.

Van boerenbedrijf….

Of Hendrik boer zou worden en Jantje boerin, dat is nooit een vraag geweest. Dit was in die tijd een vanzelfsprekendheid. Keuzestress bestond niet. De jaren ‘50 en ‘60 braken aan. Economie, efficiëntie en doelmatigheid gingen meer en meer de strategie in de landbouw bepalen. Pap zag kansen voor de intensieve veehouderij. Het hele erf werd volgebouwd met schuren voor kippen en varkens. Oma en tante verhuisden naar Sleen en er volgde een nieuw verbouwing om ruimte te maken voor de vier kinderen (Roelianne, Jan Harm, Diny en Jans). De kinderen zochten hun toekomst in het onderwijs en de verpleging. De agrarische activiteiten stopten in 1980.

Afbeelding 2 Voorkant van de boerderij na de verbouwing in 2002.

…. naar woonboerderij

Mijn moeder gaf in 1992 aan dat zij naar Sleen wilde verhuizen en gaf ons de gelegenheid om de boerderij te kopen. Onze kinderen (Bas, Thomas en Tessa) zijn toen geboren. Inmiddels wonen wij hier weer met zijn tweeën. In 2018 hebben wij besloten om de het asbest te saneren en de schuren te slopen. De ontstane ruimte kon opnieuw ingevuld worden. Zo is, in 2020, ons gastenverblijf ‘De Ermerhoek’ ontstaan. We hebben een huisje ‘In de Hof’ en een appartement “Op de Deel”. Wie weet wat de volgende generatie hier gaat doen?

Afbeelding 3: De Boerderij met links het gastenverblijf “In de Hof”

In de Hof

Waar vroeger een varkensstal was staat nu een tuinhuisje “in de Hof”. De schuifpui biedt een mooi zicht op Carla’s moestuin. Via de frieze paarden van de buren kijk je uit op de Ermer-es. Inmiddels hebben we al gasten gehad vanuit o.a. Haarlem, Rotterdam, Utrecht en Arnhem. Zij laten ons weten de rust, ruimte en uitzicht vanuit het huisje zeer te waarderen. Ook het dorp Erm en de omgeving draagt bij aan de sfeer die zij recreatief zoeken.

Op de Deel
Achter in de boerderij is een appartement gemaakt “op de Deel”. De originele gebinten zijn in het zicht gebleven en geven een stuk van de geschiedenis weer. Door de grote ramen in de baander kijk je uit op de oude boerderijen rond het brinkje.

 

 

Carla en ik doen de verzorging van het gastenverblijf naast ons werk. Carla werkt bij zorgroep Treant (de Horst) en ik op het Terra (vo-/groene lyceum-/mbo-opleiding) in Emmen.
We hopen dat onze gasten kunnen genieten wat hier in Erm en omgeving te vinden is.
Vriendelijke groet en tot ziens,
Carla en Jans Kiers

Meer informatie en foto’s vindt u op de website: Ermerhoek.nl