Boekenmarkt in Sleen gestart

Boekenmarkt in Sleen gestart

 

Na een vervelend corona-jaar zijn de boekenmarkten in Sleen, dankzij de versoepelingen, afgelopen vrijdag van start gegaan. De boekenmarkt wordt altijd gehouden in Ons Centrum, Brink 6a, naast de monumentale kerk. Die eerste avond was bedoeld voor de donateurs van de organiserende stichting.

Op vrijdag 10 juli werd “vrij baan” gegeven voor iedereen. De eerste opening was goed voorbereid waarbij de nog bestaande corona-maatregelen nadrukkelijk in acht werden genomen.

Gezien de laatste ontwikkelingen zal dat ook nog wel even zo blijven. Bij de ingang stonden de desinfecteermiddelen en een vrijwilliger bewaakte het aantal bezoekers. Op basis van de vierkante meters kunnen er maar twintig personen naar binnen.

De organisatie heeft op de vloer markeringen aangebracht om “de anderhalve meter” goed te kunnen naleven. Dat was maar goed ook, want het liep die middag wel aardig “aan”.

De afgelopen week hebben vrijwilligers de voorraad boeken gesorteerd en geprijsd. En dat is een stevige klus geweest. Alle boeken zijn op genre gerubriceerd. Gelukkig heeft de stichting veel vrijwilligers. Tot en met de laatste boekenmarkt op 28 augustus blijven de boeken opgesteld in deze ruimte van “Ons centrum”  

Alle boeken zijn goed gesorteerd en daardoor snel te vinden. Kinderboeken, romans, oorlogsboeken, stripboeken, woordenboeken, geschiedenisboeken, dierenboeken, bijbels, tuin- en plantenboeken, boeken over het koninklijk huis, thrillers, streekromans, sportboeken, Drentstalige boeken, boeken over scheepvaart, enzovoort. Allemaal kwalitatief nette boeken; want alleen die boeken komen door de selectie. 

En alle boeken zijn mooi geprijsd.

De boeken worden aan de stichting geschonken voor het behoud van de kerk. De Stichting Behoud Monumentale Kerk Sleen is in 2007 opgericht. Steeds meer mensen vinden dat het kerkgebouw een belangrijke functie in ons dorpsleven vervult. Naast de kerkdiensten, worden er onder meer concerten en tentoonstellingen gehouden. Daarnaast bepaalt de monumentale oude kerk, samen met het voormalige Gemeentehuis en de oude Drentse boerderijen op en om de brink, het dorpsgezicht.

De opbrengst van de boekenmarkten is aanzienlijk en stelt de stichting in staat om het oude kerkgebouw te onderhouden. De opbrengst varieert per jaar, maar ligt steeds tussen de vier en zes duizend euro. De opbrengst, zo stelt men nadrukkelijk, is bedoeld voor het onderhoud van de fysieke kerk. Het gebouw dus.

Naast verkoop worden er op de openingsdagen ook weer boeken ingebracht. Er zijn vaste klanten die niet alleen boeken kopen maar die ook weer voor de verkoop teruggeven. Boeken halen, geeft ook aanleiding om boeken te brengen. Ik zag dan ook menig gevulde doos weer binnen komen. 

 

Iedereen die de stichting een warm hart toedraagt kan als donateur de stichting steunen met een jaarlijkse bijdrage. Nogmaals; de gedoneerde gelden zullen uitsluitend gebruikt worden voor het onderhoud van het kerkgebouw. 

Het handigste is natuurlijk dat de boeken op een openingsdag worden ingebracht. Mocht u daartoe niet in staat zijn, dan kunt u contact opnemen met de secretaris (Harmke Jansen, tel. 0591-36 24 25) of via sbmkerksleen@gmail.com

Voor overige informatie kunt u terecht op een onderdeel van de website van Sleenweb.

De nog resterende boekenmarkten zijn van 10:00 uur tot 16:00 uur op 17, 24 en 31 juli; op 4, 7, 11, 14, 18, 21, 25 en als laatste op 28 augustus. 

Klik hier voor alle foto’s.

Verslag en foto’s: Fred de Vries

SleenWeb 11 juli 2021