Fietsen langs de Gezichten van de Bevrijding

Fietsen langs de Gezichten van de Bevrijding

 

Op vijf locaties zijn in de gemeente Coevorden tot en met augustus 2021 tijdelijke tentoonstellingen geopend waar de Gezichten van de Bevrijding getoond worden.

We vertellen daar de verhalen over wat zij in de aanloop naar de bevrijding deden. En wat hun daarin dreef. Ook laten we de geallieerde soldaten zien die hun sporen hebben nagelaten in de gemeente Coevorden. Zij maakten in de Tweede Wereldoorlog zichtbaar dat vrijheid aanstaande was. Al deze gezichten vertellen waarom zij streden voor vrijheid.

De jonge Harm woonde met zíjn ouders op een klein boerderijtje in Dalen. Als in 1943 de zogenaamde Meistaking uitbreekt, behoort Harm tot één van de actievoerders.

In de nacht van 13 op 14 mei 1943 stort vlakbij het boerderijtje van de familie Veldhuis een Canadese bommenwerper neer. Harm en burgemeester Ten Holte zijn als eerste ter plaatse en nemen een stafkaart, patroonbanden en munitie mee.

Na verraad belandt Harm in het Scholtenshuis in Groningen waar hij werd mishandeld. Burgemeester Ten Holte weet hem vrij te krijgen, waarna Harm zich aansluit bij het verzet en verschillende Joden op een onderduikadres weet onder te brengen.

 

 

Tentoonstellingen

    • Gees, voormalige basisschool Weth. H Euvingstraat 6. Dinsdag, donderdag en zaterdag van 11.00 – 16.00 uur.
    • Sleen, Hervormde Kerk, Brink 7. Maandag t/m zaterdag van 11.00 – 16.00 uur.
    • Dalen, Museum Jan Pol, Molenwijk 8. Dinsdag tot en met donderdag en op zaterdag van 13.30 – 16.30 uur.
    • Coevorden, Bentheimerstraat 13. Woensdag tot en met vrijdag van 13.30 – 16.00 uur.
    • Emlichheim, Haus Ringerbrüggen, Hauptstrasse 24. Zaterdag en zondag van 15.00 – 17.30. In juli en augustus alleen in het laatste weekend van de maand.

Fietsroutes

Daarnaast zijn er vier fietsroutes uitgezet die een of meerdere van deze locaties aan elkaar verbinden. Op een aantal plekken op deze routes worden ook Gezichten van de Bevrijding getoond. Een informatieboekje met de fietsroutes is verkrijgbaar bij alle TIP-kantoren in de gemeente, bibliotheken, bij de Huttenheugte, het Aelderholt, Kuierpad en de Bronzen Emmer en bij de tentoonstellingslocaties zelf.