HONDENLEVEN

HONDENLEVEN

 

Het was dierendag. De (huis) dieren werden extra vertroeteld. Een lekker bot, een extra warm jasje voor de winter, een extra lange borstelbeurt. Ik doe er niet aan. Onze hond wordt elke dag verwend. Het is direct in de eerste week fout gegaan. Ze was wat ielig en ging mee in de camper. Ze had het gauw koud. U raad het al. In een mandje met dekentje lekker buiten en als we de camper in gingen lekker bij mij in bed. Zo snoezig , zo klein.

 

Aandacht, aandacht, aandacht. Dus bedorven voor de rest van haar leven. Eerst nog een mand in de kamer maar die staat er inmiddels voor de sier. Nu een dekentje op de bank. Alleen op het dekentje, dat was de bedoeling. Het gaat goed zolang wij er zijn en er op letten. Vrouwtje is nogal eens in een bubbel en dan zit ze heerlijk naast mij. Kom ik ‘s morgens in de kamer ligt ze prinsesheerlijk met haar kop op de kussens. Ze kijkt me dan onschuldig aan, ik smelt dan alweer. Afijn ze heeft een heerlijk hondenleven. Er zijn heel wat mensen die het minder , veel minder , hebben.
Onlangs was ik met een van mijn dochters in Groningen. Na wat gezellige uurtjes gingen we richting parkeergarage. Daar zat een man op een muurtje. Hij probeerde wat geld bij elkaar te bedelen, daklozendag . Om een nachtje binnen te kunnen slapen. De meeste mensen liepen hem voorbij , hem totaal negerend. Sommigen gaven wat muntjes. Ik had mijn hand al in de tas. Helaas niet heel veel contant geld . Mijn dochter stond al bij de man. Terwijl ik al mijn muntgeld bij elkaar probeerde te grijpen, vroeg ze aan de man hoeveel geld hij nodig was. Zeven euro, nou, hatseflats, dat gaf ze hem. U begrijpt dat mijn hart warm werd van binnen. Ik was niet op die vraag gekomen. Mijn muntgeld was er niets bij, maar, zei de man, wie het kleine niet eert…
“Dat was een goede vraag”, zei ik. Dochterlief vond het een logische vraag. Het is toch te gek dat die man centjes bij elkaar moet bedelen om lekker te kunnen slapen, was haar conclusie. Ik zei wat ik dacht. Wat als hij het aan iets anders uitgeeft? Zijn verantwoordelijkheid. Zo simpel als dat.
Dat dus! Onze hond heeft het beter!. Vandaar dat ik niet aan die flauwekul mee doe.
Ons dorp heeft ook weer een flink bedrag te besteden. Ben benieuwd wat het gaat worden. Voor ons groen, keurig dorp is het een luxe probleem. Het is al knap dat er steeds nog iets bedacht wordt. Wat mij betreft mogen ze het afschaffen. Besteed het gewoon daar waar het nodig is. Zo simpel als dat!